Glutenfria semlor med vaniljkräm

Glutenfria semlor med vaniljkräm

Av: / Foto: Pontus Ferneman
12 st
Testa våra glutenfria semlor som fylls med len vaniljkräm och 
härligt färgad mandelmassa – mums!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 75 g smör
    3. 2 1/2 dl mjölk
    4. 25 g jäst
    5. 1/2 msk fiberhusk
    6. 1 ägg
    7. 1/2 dl strösocker
    8. 2 tsk stött kardemumma
    9. 1 1/2 krm salt
    10. 1 tsk bakpulver
    11. 6 dl glutenfri mjölmix
  1. Pensling

    1. ägg
  2. Fyllning

    1. 400 g mandelmassa
    2. några droppar grön hushållsfärg
    3. 3 msk mjölk
    4. 4 dl vispgrädde
    5. 2 1/2 dl vaniljkräm, ej för tjock

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli 37°. Smula ner jästen i en skål. Lös den i 
degspadet. Blanda i fiberhusk. Låt svälla ca 10 min.

    2. 2.

      Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt, bakpulver och det mesta av mjölmixen, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk, ca 40 min.

    3. 3.

      Ta upp degen på mjölat 
bakbord. Dela degen i bitar och forma till bullar. Lägg dem 
på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, 30–40 min.

    4. 4.

      Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, ca 8 min. Låt svalna.

    5. 5.

      Fyllning: Rör samman mandelmassa, grön färg och mjölk. Vispa grädden. Skär eller klipp av lock på bullarna.

    6. 6.

      Spritsa mandelmassefyllningen på bullarna. Spritsa på vanilj
kräm och sedan grädden. Tryck på locken och pudra med flor
socker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?