Glutenfria frukostbullar

Glutenfria frukostbullar

Av: / Foto: Christina Uhlin
80 min
18
Smarriga glutenfria frallor.
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 4 dl vatten
    3. 1 1/2 dl kesella, 1 %
    4. 3 msk matolja
    5. 1 1/2 msk socker
    6. 1 1/2 tsk salt
    7. 2 dl bovetemjöl
    8. ca 10 dl Lailas mjölmix
  1. Pensling och garnering

    1. 1 st ägg
    2. blå eller vita vallmofrön
    3. sesam-, solros- eller linfrön
    4. pumpafrön
    5. krossat bovete
    6. ost

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst.

    2. 2.

      Tillsätt kesella, matolja, socker och salt. Blanda därefter ner bovetemjöl och mjölmix. Arbeta degen i ca 8 minuter. Den ska vara ganska vek, men ändå formbar. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 30 minuter.

    3. 3.

      Stjälp ut degen på arbetsbänk som mjölats med mjölmix. Tillsätt eventuellt lite mer bovetemjöl eller mjölmix om degen är för klibbig. Dela den i små bitar som formas till runda bullar.

    4. 4.

      Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°.

    5. 5.

      Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på någon av garneringarna, eller blanda.

    6. 6.

      Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Tips från kocken

Lailas mjölmix innehåller bland annat psylliumfröskal, som gör att degen blir smidig och går att knåda och kavla som vanlig deg. Låt degen vara lite lös och kletig då den arbetats färdig i maskinen. Den blir något fastare efter första jäsningen. Behövs mer mjöl är det bättre att blanda in i degen då den stjälpts ut på arbetsbänken. Ju mindre mjöl man använder, desto saftigare bullar!
Är innehållet i detta recept olämpligt?