Glutenfri morotskaka med vaniljtopping

Glutenfri morotskaka med vaniljtopping

Av: / Foto: Pontus Ferneman
35 st
Bjud på saftiga morotsrutor som är glutenfria. På så sätt kan även de som inte tål gluten, eller helt enkelt väljer bort det, njuta av riktiga läckerbitar till kaffet.
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 250 g morötter
    3. 200 g smör
    4. 4 ägg
    5. 3 1/2 dl strösocker
    6. 150 g hasselnötsmjöl eller malda nötter
    7. 2 dl glutenfri ljus mjölmix
    8. 2 1/2 tsk bakpulver
    9. 2 tsk malen kanel
    10. 2 tsk fiberhusk
  2. Glasyr

    1. 175 g smör, mjukt
    2. 300 g färskost, t.ex. philadelphia
    3. 3 dl florsocker
    4. 2 tsk vaniljsocker
    5. 1 1/2 msk pressad citronsaft
  3. Garnering

    1. ca 200 g valnötter

Gör så här

    1. 1.

      Skala och riv morötterna fint. Smält smöret.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt smöret och morötterna. Blanda samman till en smet. Häll den i en långpanna, ca 25×40 cm, med bakpapper.

    3. 3.

      Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna.

    4. 4.

      Glasyr: Vispa ihop ingredienserna och bred glasyren på kakan. Låt stelna.

    5. 5.

      Skär kakan i rutor. Dekorera med valnötter.

Tips från kocken

Om du väljer att mala hasselnötterna själv så gör det i mandelkvarn, inte i matberedare. I mandelkvarnen får du ett fint och luftigt hasselnötsmjöl.
Är innehållet i detta recept olämpligt?