Glutenfri jordgubbstårta med marsipan

Glutenfri jordgubbstårta med marsipan

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
60 min
10 bitar
Suverän sommartårta med härliga jordgubbar. Fyll med hemgjord sylt och grädde och den är klar på bara en timme.
Fler recept på:
Tårta
Annons

Ingredienser

  1. Botten:

    1. 3 ägg
    2. 2 dl socker
    3. 2 dl glutenfri semper ljus mix, ca 100 g
    4. 1 dl potatismjöl
    5. 2 tsk bakpulver
    6. 1 tsk vaniljsocker
    7. 1 dl hett vatten
  2. Fyllning:

    1. 400 g skivade jordgubbar + 300–400 g hela till garnering
    2. 3/4 dl syltsocker
    3. 5 dl vispgrädde
    4. 175-200 gram marsipan

Gör så här

    1. 1.

      Fyllning: Blanda jordgubbar och syltsocker, koka upp under omrörning. Koka i några min tills jordgubbarna mjuknat men ändå har kvar sin form. Låt kallna.

    2. 2.

      Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Rör ner det varma vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diam. Obs! Använd glutenfritt ströbröd!

    3. 3.

      Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i 35–40 min. Prova med sticka! Låt stå i några min innan den stjälps upp. Låt svalna.

    4. 4.

      Dela bottnen i tre delar. Varva jordgubbssylt och vispad grädde emellan, spara så pass mycket grädde att du kan täcka tårtan runt om, och även toppen om det finns kvar.

    5. 5.

      Kavla ut marsipanen efter tårtans omkrets och höjd. Sätt den runt om och vik ut kanten något. Garnera med jordgubbar och ev några hallon.

Fler recept på:
Tårta
Är innehållet i detta recept olämpligt?