Glömmingetårta med lingonsirap

Glömmingetårta med lingonsirap

Av: / Foto: Ralph Månsson
80 min
10 bitar
Eller som vissa säger pinocchiotårta - här med den julig känsla!
Fler recept på:
Bakelser, Maränger, Tårta , Jul
Annons

Ingredienser

    1. 3 äggulor
    2. 75 g smör eller margarin
    3. 1 dl socker
    4. 1 1/2 dl vetemjöl
    5. 1 1/2 tsk bakpulver
    6. 1 tsk malen kanel
    7. 3/4 dl mjölk
  1. Maräng

    1. 3 äggvitor
    2. 2 1/2 dl socker
  2. Lingonsirap

    1. 1/2 dl vit sirap
    2. 1/2 msk färskpressad citron
    3. 2 msk lingonpulver, t ex Kung Markatta
  3. Fyllning

    1. 2 1/2 dl vispgrädde
    2. 250 g cream cheese, t ex philadelphia
    3. 1 1/2 msk florsocker
    4. 2 dl djupfrysta lingon
  4. Garnering

    1. 1/2 dl hackade pistagenötter
    2. djupfrysta lingon

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175. Klä en långpanna, ca 25x35 cm, med bakpapper.

    2. 2.

      Dela äggen i gulor och vitor. Lägg äggvitorna i en ren bunke och ställ åt sidan så länge.

    3. 3.

      Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och rör smeten slät mellan varje.

    4. 4.

      Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt mjölken. Rör varsamt till en slät smet. Bre ut jämnt i botten på långpannan.

    5. 5.

      Maräng: Vispa äggvitorna med absolut ren visp till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Bre eller spritsa ut marängsmeten jämnt över kaksmeten i långpannan.

    6. 6.

      Grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 25 minuter, eller tills marängen känns torr och spröd. Låt den nygräddade bottnen kallna i formen.

    7. 7.

      Lingonsirap: Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull. Ge blandningen ett uppkok. Dra kastrullen från värmen och låt sirapen kallna.

    8. 8.

      Täck den kalla tårtbottnen med en bit smörpapper och lägg försiktigt ett ugnsgaller ovanpå. Vänd varsamt bottnen upp och ner. Dra bort bakpapperet. Täck med en lätt skärbräda och vänd åter marängsidan upp. Ta bort smörpapperet och dela bottnen i två jämnstora bitar. Lyft över den ena bottnen på serveringsfat.

    9. 9.

      Vispa grädden och blanda ner färskosten. Vispa om en mycket kort stund, eller tills krämen är slät. Bre ut den jämnt över bottnen. Strö över bären och täck med den sista bottnen. Ringla över lingonsirapen. Strö över lite hackade pistagenötter och några frysta lingon.

Fler recept på:
Bakelser, Maränger, Tårta , Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?