Glöggkokt stek med morötter och potatisgratäng

Glöggkokt stek med morötter och potatisgratäng

Av: / Foto: Kent Jardhammar
150 min
8 portioner
Glöggkokt stek med kanelkryddade morötter och senapsdoftande potatisgratäng.
Fler recept på:
Gratäng, Jul, Advent, Chili, Potatis
Annons

Ingredienser

  1. Stek

    1. 2 kg fransyska eller rostbiff
    2. 2 dl glögg
    3. 1 dl mörk soja
    4. 3 dl vatten
    5. 1-2 st gula lökar i klyftor
    6. 2 st hackade vitlöksklyftor
    7. 1 st hackad röd chili
    8. 5–6 st svartpepparkorn
    9. 2 tsk torkad timjan
    10. 3 cm skivad färsk ingefära
    11. 1 st kanelstång
    12. 1 st lagerblad
    13. 1 st köttbuljongtärning
  2. Glöggsås

    1. 8 dl kokspad
    2. 1/2 dl vetemjöl
    3. 2 1/2 dl grädde
  3. Kanelkryddade morötter

    1. 500 g morötter
    2. 1 msk olja
    3. 3 krm salt
    4. 1 krm mald kanel
    5. 1 krm chilipulver
  4. Snabb, krämig potatisgratäng med senap

    1. 2 påsar färdig potatisgratäng à 500 g
    2. 2 msk dijonsenap
    3. 2 dl riven västerbottensost

Gör så här

    1. 1.

      Sätt i en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Häll glögg, soja och vatten i en gryta. Koka upp och lägg i köttet. Vätskan behöver inte täcka köttet.

    2. 2.

      Ta bort ev skum som bildas. Lägg i gul lök och vitlök och chili tillsammans med kryddor och buljongtärning. Sjud köttet under lock tills innertemperaturen är 70–75°, ca 1–1 1/2 timme.

    3. 3.

      Vänd köttet flera gånger under tiden. När köttet är klart, ta upp det och svep in i folie. Låt det ligga ca 10 minuter innan det skärs upp.

    4. 4.

      Koka såsen under tiden. Sila och mät upp skyn. Vispa ut mjölet i grädden i en kastrull, häll i kokspadet. Koka såsen ca 5 minuter.

    5. 5.

      Kanelkryddade morötter: Skala morötterna och dela dem på längden. Blanda dem med olja. Salta dem och pudra över kanel och chili. Lägg dem på ett ugnsfat och stek dem i 225° i 30 minuter.

    6. 6.

      Potatisgratäng: Blanda potatisgratängen med senap och lägg den i en ugnsform. Strö över osten, sätt in formen i 225° ca 20 minuter eller till fin färg.

    7. 7.

      Servera steken med såsen, potatisgratäng med senap, kanelkryddade morötter, gelé och kokt brysselkål.

Fler recept på:
Gratäng, Jul, Advent, Chili, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?