Glassig nougatkon

Glassig nougatkon

Av: / Foto: Pontus Ferneman
40 min
6 portioner
En fröjd för både ögat och smaklökarna - mums!
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Efterrätt, Glass
Annons

Ingredienser

    1. 1 st gelatinblad
    2. 3 st äggulor
    3. 1 1/2 dl strösocker
    4. 1 dl vispgrädde
    5. 1 dl mjölk 3%
    6. 1 msk kakao
    7. 75 g riven nougat
    8. 3 dl vispgrädde
  1. Garnering

    1. vinbär eller hallon
    2. vispgrädde
  2. Karamell

    1. 1 1/2 dl socker
    2. 2 msk vatten
    3. 1 msk glykossirap
    4. ev hushållsfärg

Gör så här

    1. 1.

      Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Sjud äggulor, socker, grädde, mjölk och kakao i en kastrull under omrörning till en tjock sås. Obs! Får inte koka.

    2. 2.

      Dra kastrullen från värmen, ta upp gelatinbladet och tillsätt med nougatriv i den heta krämen. Rör om tills allt har smält. Låt svalna, rör om då och då.

    3. 3.

      Vispa grädden, inte alltför hårt, och rör ner i nougatsmeten.

    4. 4.

      Klipp bakplåtspapper till kvadrater. Dela dem i sin tur till trekanter. Forma strutar, fäst med häftapparat och sätt dem i glas som bör vara stadiga, alternativt i en skål med socker.

    5. 5.

      Fördela smeten i strutarna och frys in dem tills det stelnat något. Ta ut strutarna och förslut dem genom att vika ihop papperet vid basen och frys in till nästa dag.

    6. 6.

      Karamell: Blanda ingredienserna i en kastrull, koka på medelvärme till ca 125–140°, färga med hushållsfärg. Ringla genast på bakpappersklädd plåt, låt stelna innan de lossnar. Så här långt kan du förbereda dagen innan.

    7. 7.

      Riv av papperet vid servering, jämna ev till basen med en kniv så att de står rätt. Garnera runtom glasskonen med en klick grädde, bär och karamell.

Tips från kocken

Allt går att förbereda dagen innan!
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Efterrätt, Glass
Är innehållet i detta recept olämpligt?