Glaserade ankbröst med stekta kantareller

Glaserade ankbröst med stekta kantareller

Av: / Foto: Ragnar Òmarsson
80 min
4 personer
En festlig huvudrätt med ankbröst och stekta kantareller.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Kantareller, Svamp
Annons

Ingredienser

    1. 800 - 900 g ankbröst
    2. Salt
    3. malen svartpeppar
  1. Glaze

    1. 1/2 dl balsamicovinäger
    2. 1/2 dl Kikkoman soja
    3. 1/2 dl honung, flytande
    4. 1 st grapefrukt, saften
    5. 250 g svamp: kantareller eller champinjoner
    6. Smör till stekningen
    7. vitpeppar
    8. salt
    9. 1/2 kg sparris eller svartrötter
    10. 1 dl pumpakärnor
    11. 1/2 msk flingsalt
    12. 3 dl färska örter; persilja, rosmarin, timjan
    13. sherryvinäger, efter smak

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 160 grader. Ta bort senor från köttsidan på ankbrösten, låt fettet vara kvar. Skär långa snitt i fettkappan och salta och peppra köttsidan. Stek i varm panna med skinnsidan nedåt. Vänd brösten med skinnsidan uppåt och pensla med glazen. Grädda färdigt i ugnen tills brösten är rosa med en innertemperatur på 55 grader. Låt ankbrösten vila 5-10 minuter i folie.

    2. 2.

      Skiva svampen i tunna skivor och stek den gyllenbrun i olivolja och smör. Krydda med vitpeppar och salt.

    3. 3.

      Bryt av nedre delen av sparrisen. Koka den mjuk i lättsockrat vatten. Kyl ner den med kallt vatten och låt rinna av på papper.

    4. 4.

      Rosta pumpakärnorna med flingsalt i en torr stekpanna tills de fått färg. Låt kallna.

    5. 5.

      Servering och garnering: Skär ankan i 4-6 mm tjocka skivor. Lägg upp sparrisen och svampen på en tallrik med skivor av ankbrösten ovanpå. Toppa med färska örter och pumpakärnor. Ringla över lite sherryvinäger ringlas över de färska örterna.

Fler recept på:
Ugnsbaka , Kantareller, Svamp
Är innehållet i detta recept olämpligt?