Ghana jollof rice

Ghana jollof rice

Av:
120 min
10 portioner
Annons

Ingredienser

  1. Ris

    1. 9,5 dl basmatiris
  2. Pepper mix

    1. 2 st röda paprikor
    2. 3 st stora plommontomater
    3. 1 st scotch pepper
    4. 1 st rödlök
    5. 2 st vitlöksklyfta
  3. För friterande

    1. 1,5 dl palmolja
    2. 1 st hackad rödlök
    3. 2,5 dl tomatpuré
    4. 2 st maggi cubes
    5. 1 msk timjan
    6. 1 msk curry
    7. 2 st lagerblad
    8. 2 tsk spiskummin
    9. 1-2 tsk salt
    10. 1,5 dl kycklinfond
    11. 3 dl vatten

Gör så här

    1. 1.

      Skölj och blötlägg riset (ca 30 min)

    2. 2.

      Hacka 1 lök, paprikan,tomaterna och vitlöken och mixa till en slät sås tillsammans.

    3. 3.

      Häll i pepper mixen i en gryta och koka bort vattnet. (ställ åt sidan)

    4. 4.

      Hacka den andra löken, hetta upp olja i en annan gryta och stek tills den blivit genomskinlig.

    5. 5.

      Lägg sedan i tomatpurén och fritera tillsammans med löken ca 20 min.

    6. 6.

      Häll sedan i den tillagade peppermixen blanda runt och låt puttra 10 min.

    7. 7.

      Krydda sedan med maggi,timjan,curry,spiskummin, lagerblad och lite salt, blanda runt och häll i vatten samt kycklingfond.

    8. 8.

      Tillsätt riset och rör runt. (vätskenivån och riset bör vara samma).

    9. 9.

      Lägg på folie samt lock över grytan.

    10. 10.

      Sänk värmen något och koka 25 min.

    11. 11.

      Kolla till riset och tillsätt mer vatten ifall det behövs, rör runt försiktigt så det inte bränns. Jollof ricet är klart när riset har blivit mjukt och fast.

    12. 12.

      Klart! Servera med valfritt protein och friterad banan. Riset ska inte vara grötigt!

    13. 13.

      Om riset serveras med kyckling eller kött kan vattnet som det tillagades i användas som fond. (season cook kött eller kyckling och fritera/ugnsbaka kycklingen innan det blandas i med riset)

Är innehållet i detta recept olämpligt?