Fyllt fläsklägg

Fyllt fläsklägg

Av: / Foto: Anders Schönnemann
120 min
4 personer
Recept på fyllt fläsklägg.
Annons

Ingredienser

    1. 1 st fläsklägg, ca 1 kg
    2. salt och peppar
    3. 2 msk plockad färsk timjan
    4. 1 st gul lök, hackad
    5. 100 g torkade aprikoser, hackade
    6. steksnöre
    7. olja till stekning
    8. 2 st lagerblad
    9. ev stjälkarna från timjanen i en bukett
    10. 2 dl vitt vin
    11. 1 liter hönsbuljong eller vatten
    12. 3–4 st morötter, skalade och skurna i grova bitar
    13. 3–4 st persiljerötter, skalade och skurna i grova bitar
    14. 600 g potatis, skalad och skuren i grova bitar
  1. Servering

    1. ev lite mer timjan
    2. bröd

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Skär ev bort lite av fettet från läggen men inte allt. Banka köttet så att det är ungefär lika tjockt överallt. Salta och peppra. Fördela timjan, lök- och aprikoshack över. Rulla ihop (som en rulltårta) till en fast rulle och bind om med steksnöre.

    2. 2.

      Bryn rullen i olja i en stor gryta på hög värme så att den får fin färg runtom. Tillsätt lagerblad, ev en bukett med timjankvistar och häll på vinet. Låt koka upp och tillsätt därefter vatten eller buljong. Låt sjuda under lock i ca 1 tim. Lägg i morötter, persiljerötter och potatis och låt sjuda under lock i ytterligare 40 min eller tills både rullen och rotfrukterna är mjuka.

    3. 3.

      Servera läggen i skivor tillsammans med rotfrukterna och ett gott bröd.

Är innehållet i detta recept olämpligt?