Fylld färsbiff med syrade grönsaker

Fylld färsbiff med syrade grönsaker

Av: / Foto: Anette Nilsson
40 min
4 personer
En smarrig huvudrätt av fylld färsbiff med syrade grönsaker.
Fler recept på:
Biffar, Potatis, Rödlök, Svamp, Vitlök, Fetaost
Annons

Ingredienser

    1. 700 g färs, ox- eller kalvfärs
    2. 1 st gul lök
    3. 1 dl grädde
    4. salt och peppar
    5. 100 g ostronskivling
    6. smör till stekning
    7. 1 st vitlöksklyfta
    8. 2 msk hackad persilja
    9. 75 g fetaost
    10. 2 dl kalvbuljong
  1. Ugnsgratinerat potatismos

    1. 600 g potatis av mjölig sort
    2. ca 1 dl grädde
    3. ca 1 dl mjölk
    4. 2 st vitlöksklyftor
    5. 2 dl fint riven parmesanost
  2. Syrade grönsaker

    1. 1 st rödlök
    2. 125 g sockerärter
    3. 2 st morötter
    4. 1/4 st gurka
    5. 1/2 dl ättiksprit, 12%
    6. 1 dl socker
    7. 1 1/2 dl vatten
    8. 1 dl matlagningsyoghurt
  3. Garnering

    1. persilja

Gör så här

    1. 1.

      Syrade grönsaker: Skär rödlöken i klyftor och strimla sockerärterna. Skala morötterna och skiva dem tunt. Skala och dela gurkan, skrapa bort kärnhuset och skär den i små tärningar. Lägg grönsakerna i en bunke. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll lagen över grönsakerna och låt stå i ca 30 minuter.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 250 °C och grill. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Koka upp grädde och mjölk med pressade vitlöksklyftor. Mosa potatisen med lite av gräddmjölken. Blanda ner osten och spä sedan med gräddmjölken till en inte alltför lös konsistens. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Riv löken och blanda med färsen och grädden. Salta och peppra.

    4. 4.

      Hacka ostronskivlingen och fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna. Hacka vitlök och blanda ner i stekpannan ihop med persiljan.

    5. 5.

      Dela färsen i fyra delar och forma dem till biffar. Lägg en liten bit fetaost på varje biff och fördela svampfräset i en hög ovanpå. Nyp ihop färsen över fyllningen.

    6. 6.

      Lägg moset i eldfasta portionsformar eller en stor form. Gratinera moset i ugnen tills det får lite färg.

    7. 7.

      Stek färsbiffarna gyllenbruna i en klick smör i en stekpanna, ca 3 minuter på var sida. Koka ur pannan med kalvbuljong.

    8. 8.

      Häll bort lagen från grönsakerna och blanda ihop dem med yoghurt. Servera färsbiffarna med stekskyn, grönsakerna och det ugnsgratinerade potatismoset. Garnera med persilja.

Fler recept på:
Biffar, Potatis, Rödlök, Svamp, Vitlök, Fetaost
Är innehållet i detta recept olämpligt?