Fruktkaka

Fruktkaka

Av: / Foto: Peter Kam
120 min
10 personer
Den klassiska julkakan!
Annons

Ingredienser

    1. 100 g torkade fkon
    2. 3–4 msk konjak
    3. 200 g smör, rumsvarmt
    4. 2 dl brun farin
    5. 4 ägg
    6. 1 dl russin
    7. 1 dl torkade tranbär
    8. 1 dl torkade aprikoser
    9. 75 g mörk choklad
    10. 1 tsk malen kryddnejlika
    11. 1 msk malen kanel
    12. 1 tsk malen ingefära
    13. rivet skal av 1 citron
    14. 31 dl vetemjöl
    15. 1 tsk bakpulver
  1. Kristyr

    1. 2 dl forsocker
    2. 1–3 äggvita
    3. 1–2 droppar citronsaft
  2. Till garnering

    1. torkade tranbär

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Hacka fkonen och lägg dem i en skål. Häll på konjaken.

    2. 2.

      Rör smör och brun farin fluffgt. Blanda ner äggen ett i taget. Vänd ner russin, tranbär, hackade aprikoser och hackad choklad. Rör ner kryddor och citronskal.

    3. 3.

      Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i smeten tillsammans med fikon och konjak.

    4. 4.

      Häll smeten i smord och bröad form. Ställ in i nedre delen av 150° varm ugn och grädda i 75–90 min, pröva med sticka. Låt kakan svalna.

    5. 5.

      Stjälp upp kakan på ett fat. Blanda ingredienserna till kristyren, den får inte bli för hård utan ska vara lite rinnig, och häll den över kakan. Garnera ev med lite torkade tranbär.

Är innehållet i detta recept olämpligt?