Fruktkaka

Fruktkaka

Av: / Foto: Anette Nilsson
75 min
15 skivor
En klassisk kaka som bara smakar mer om den får stå till sig någon dag eller två.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 200 g smör
    3. 2 dl strösocker
    4. 4 st ägg
    5. 3½ dl vetemjöl
    6. 1½ tsk bakpulver
  1. Fyllning

    1. 5 dl torkad frukt, t ex russin, fikon och tranbär
    2. 1 dl grovhackade valnötter
    3. finrivet skal av 1 apelsin
    4. ½ dl rom eller cognac

Gör så här

    1. 1.

      Fyllning: Skär de större frukterna i mindre bitar. Blanda frukten, valnötterna och apelsinskalet i en plastpåse. Häll över rom eller cognac. Skaka om och förslut påsen. Låt dra minst 5 timmar, gärna över natten. Har du ont om tid kan du värma upp fruktbitarna och vätskan, låta det sjuda mycket försiktigt under ett par minuter och ställa åt sidan att kallna. På så sätt blir fruktbitarna mjuka snabbt.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjö­l la en avlång bakform som rymmer 1½ liter.

    3. 3.

      Rör smör och socker vitt och poröst i en bunke.

    4. 4.

      Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Sikta ner vetemjöl och bakpulver, men spara någon matsked vetemjöl att blanda med frukten. Rör samman till en slät smet.

    5. 5.

      Vänd ner det sparade vetemjölet i fruktblandningen, skaka om och vänd ner blandningen i smeten.

    6. 6.

      Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Prova med en sticka om den är klar.

    7. 7.

      Låt kakan svalna en kort stund i formen och stjälp sedan upp den att kallna under en form eller en bakduk.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?