Fruktkaka

Fruktkaka

Av: / Foto: Pontus Ferneman
90 min
16 bitar
Klassisk julig dessert - fruktkaka!
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 1 dl russin
    3. 1 dl hackade katrinplommon
    4. 1 dl hackade torkade fikon
    5. 2 dl portvin
    6. 175 g mjukt smör
    7. 2½ dl strösocker
    8. 3 st ägg
    9. 4 dl vetemjöl
    10. 2 tsk bakpulver
    11. 2 tsk vaniljsocker
    12. 100 g hackade nötter
    13. 100 g hackad mörk choklad
    14. 150 g riven mandelmassa
    15. 1 dl crème fraiche
  1. Garnering

    1. 1 dl vispgrädde
    2. 1½ msk ljus sirap
    3. 100 g hackad mörk choklad
    4. 1 msk mjukt smör
    5. färska fikon
    6. nötter

Gör så här

    1. 1.

      Lägg russin, katrinplommon och fikon i en burk. Häll portvin över. Låt dra minst 4 timmar, gärna över natten.

    2. 2.

      Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.

    3. 3.

      Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, nötter och choklad. Rör ner det i smeten tillsammans med mandelmassa, crème fraiche, frukt och portvin.

    4. 4.

      Häll smeten i en smord och bröad form, ca 11/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt svalna.

    5. 5.

      Garnering: Koka grädde och sirap några min. Ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smält. Klicka i smöret och rör till en slät glasyr. Bred glasyren på kakan. Låt stelna. Dekorera med fikon och nötter.

Tips från kocken

Att marinera frukten tar lite tid, men det är det väl värt!
Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?