Fruktigt grovt bröd

Fruktigt grovt bröd

Av: / Foto: Anders Norrsell
150 min
2 bröd
Brödet håller sig färskt länge, men det går också bra att frysa.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 230°
    2. 50 g jäst
    3. 5 dl vatten
    4. 13 dl vetemjöl special
    5. 1 1/2 dl grahamsmjöl
    6. 1 1/2 dl fint rågmjöl
    7. 1/4 dl mörk sirap
    8. 50 g rumsvarmt smör
    9. 300 g aprikoser
    10. 100 g gojibär
    11. 300 g sultanrussin (gula russin)
    12. 100 g rostade hasselnötter

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, sirap och smör. Använder du maskin så kör ca 6 minuter. Knådar du för hand, knåda 12–15 minuter.

    2. 2.

      Vänd ner frukt och nötter och vänd in dem försiktigt i degen. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa ca 45 minuter.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 230 grader och ställ in en form med 1 liter varmt vatten (ska stå kvar under gräddningen).

    4. 4.

      Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg i 1 1/2-liters smorda bakformar. Täck med plast och låt jäsa ca 1 timme.

    5. 5.

      Ställ in mitt i ugnen och sänk temperaturen till 190 grader. Grädda ca 45 minuter. Häll ut bröden ur formarna genast efter gräddningen och låt dem svalna på galler.

Tips från kocken

Sultanrussinen kan naturligtvis bytas ut mot vanliga russin.
Är innehållet i detta recept olämpligt?