Fru Bråttoms räkris

Fru Bråttoms räkris

Av:
Många har vuxit upp på Hirams svartvinbärssylt, änglapaj och fru Bråttoms räkris. Hiram var en trendsättare när det gällde matlagning. Hennes filosofi var att maten skulle vara lättlagad
Annons

Ingredienser

Gör så här

  1. 1.

   3-5 hg räkor 1 msk curry 1 dl persilja 125 g smör 1 tekopp risgryn citron paprika vitlök

  2. 2.

   Rensa räkorna (från 3 hg till halvkilot - det beror på vad man vill kosta på sig). Lägg räkstjärtarna i botten av en djup skål eller trevlig gryta, tillsammans med 1 struken msk curry - 1 dl finklippt persilja - smör. Detta kan göras i ordning, täckas över och på det sättet stå i beredskap tills middagen skall sättas på bordet.

  3. 3.

   Koka då ca 1 tekopp risgryn mjuka i lättsaltat vatten med lite citron i exakt 18 min. Tag upp det färdiga, ångkokade riset med en hålslev och lägg det hett ovanpå räkor, smör etc. Rör inte om. Låt hettan från riset tränga genom räkorna och smälta smöret ordentligt.

  4. 4.

   Sätt grytan på bordet och tag först där några djupa tag ned i botten med sked och gaffel. Rör om så att allt blandar sig med smör, persilja och räkor. Man kan under paprikatiden också lägga i strimlad gul, grön och röd paprika. Den "vitlöksfrälste" kan också gärna mosa en vitlöksklyfta i.

Är innehållet i detta recept olämpligt?