Fröklädd lax med citrussallad

Fröklädd lax med citrussallad

Av: / Foto: Adrian Lawrence
25 min
2 personer
Lax och sesamfrön med sina nyttiga fetter blir en supermåltid tillsammans med en frisk citrussallad.
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Basilika, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 2 st salmalaxfiléer
    2. 2 tsk agavesirap eller honung
    3. flingsalt och svartpeppar
    4. 2–3 msk blandade fröer (till exempel pumpa-, sesam- och solrosfrön)
  1. Sallad:

    1. 4 st satsumas
    2. 1 msk jungfruolivolja
    3. 1 msk rödvinsvinäger
    4. flingsalt och svartpeppar
    5. 50 g vattenkrasse eller rucola
    6. 250 g färdigkokta rödbetor (i klyftor)

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Pensla varje laxfilé med hälften av agavesirapen eller honungen, strö över salt och svartpeppar och tryck fast fröblandningen.

    2. 2.

      Lägg i en ugnsfast form och tillaga i 15 minuter eller tills fi sken är genomkokt. Se upp så fröna inte bränns.

    3. 3.

      Skala satsumas, fi lea dem, och skär i bitar. Ta vara på saften och vispa ihop den med olivoljan och vinägern i en liten skål. Salta och peppra.

    4. 4.

      Rör samman dressingen med vattenkrassen, rödbetan och satsumasklyftorna, lägg upp på tallrikar och placera laxen på toppen.

Tips från kocken

Om du vill kan du servera laxen med en god ört- och citronsås. Mixa 2 dl lätt crème fraiche med 1/2 kruka basilika, 1 tsk färskpressad citron och smaka av med flingsalt. Toppa med nymalen svartpeppar.
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Basilika, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?