Friterad fisk och knaprig pommes frites med majonnäs och maltvinäger

Friterad fisk och knaprig pommes frites med majonnäs och maltvinäger

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
60 min
4 personer
Fish and chips - vilken fest!
Fler recept på:
Citron, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

  1. Pommes frites:

    1. 1 kg potatis (5–6 stora av fast sort)
    2. 2 liter raps- eller jordnötsolja
    3. salt
  2. Friterad fisk:

    1. 700 g färsk torskfilé (utan skinn och ben)
    2. salt
  3. Frityrsmet:

    1. 2 dl vetemjöl
    2. 1 krm salt
    3. 1 äggula
    4. 2 dl ljust lättöl
  4. Till servering:

    1. majonnäs (helst hemgjord)
    2. maltvinäger (eller rödvinsvinäger)
    3. citronklyftor

Gör så här

    1. 1.

      Pommes frites 1-4: Hemgjord är godast och tricket är att fritera stavarna två gånger. Om du inte vill fritera kan du ugnssteka dem på en plåt med lite olja i 225° cirka 20 minuter.

    2. 2.

      Skär potatisen i centimetertjocka stavar. Lägg dem i ett durkslag och skölj noga. Torka stavarna med en ren handduk.

    3. 3.

      Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 175°. Lägg i potatisstavarna, lite i sänder och fritera ett par minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av. Höj värmen på oljan till 200°.

    4. 4.

      Fritera stavarna igen tills de blir gyllene. Låt rinna av och salta. Servera till fisken.

    5. 5.

      Friterad fisk 5-8: Rör ihop mjöl, salt och äggula. Vispa i ölen.

    6. 6.

      Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och fritera några åt gången. Låt rinna av på hushållspapper och salta.

    7. 7.

      Skär torskfilén i bitar, cirka 7–8 centimeter långa. Hetta upp oljan till 175°. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera.

    8. 8.

      Servera med pommes frites, majonnäs, maltvinäger och citronklyftor.

Tips från kocken

Det finns fish’n'chips och det finns fish’n' chips. De hemlagade är godast. Du behöver inte ens en fritös. En tjockbottnad kastrull går bra att fritera i men ta det försiktigt. Får du inte tag i maltvinäger kan du stänka på lite god rödvinsvinäger. Börja med att göra pommes frites.
Fler recept på:
Citron, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?