Friterad bergtunga från Bohuslän

Friterad bergtunga från Bohuslän

Av:
6 pers
Bäst resultat får man om man friterar små bitar hastigt och på hög temperatur, 180-200 grader. Sämst resultat uppnås vid användning av stora bitar som kräver lång tid. Eller om bitarna som ska tillagas kräver tillagning vid lägre temperaturer, det vill säga under 160 grader. Då är någon annan tillagningsteknik enligt min mening mer lämplig för ett fullgott resultat. Krossade Corn Flakes ger en läcker och knaprig yta, idealiskt att använda i stället för ströbröd till friterad kyckling.
Annons

Ingredienser

 1. Friterad Fisk

  1. 900 g Bergtunga
  2. Vetemjöl
  3. Panko-ströbröd
 2. Kaprismajonnäs

  1. 5 dl Majonnäs
  2. 1 dl Kapris
  3. 1 Knippe Persilja
  4. Salt
  5. Svartpeppar
 3. Majonnäs

  1. 3 st Äggulor
  2. 3 msk Dijonsenap
  3. 1 tsk Salt
  4. 5 dl Matolja
  5. 2 msk Citronjuice
 4. Övrigt

  1. 600 g Nykokt potatis
  2. Citronhalva
  3. Persilja

Gör så här

  1. 1.

   Friterad fisk: Skär fisken i lämpliga bitar att fritera. Gör en klassisk dubbelpanering med mjöl, ägg och pankoströbröd. Fritera i 180-graders olja precis före servering. Låt rinna av hastigt på papper och salta.

  2. 2.

   Kaprismajonnäs: Gör majonnäs (se nedan). Hacka kaprisen och låt den rinna av väl på papper. Hacka persiljan och blanda kapris- och persiljehack med majonnäsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

  3. 3.

   Majonnäs: Använd matberedare.Tillsätt äggulor, senap och salt. Starta maskinen och tillsätt matoljan i en tunn stråle till en tjock, krämig majonnäs. Smaka av med citronjuice. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, oavsett vilken, bara den är densamma. Det motverkar att emulsionssåsen spricker. Det är ingen garanti, men hälften vunnet är enbit på vägen

  4. 4.

   Serveringstips: Friterad mat går så snabbt att tillaga, så börja aldrig fritera innan gästerna är beredda, friterat ska inte vänta på sina gäster, motsatsen är faktiskt att föredra. Vi talar om minuter, det kan det vara värt att vänta för att få uppleva ett frasigt resultat.

Är innehållet i detta recept olämpligt?