Frilly cake

Frilly cake

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
120 min
12 bitar
Frilly cake är en amerikansk skapelse. Frill betyder volang eller krås och det har den här tårtan gott om. Lite pyssel, men med tungan rätt i munnen och glimten i ögat blir den här festens snackis.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Barnkalas, Bröllop, Bakelser, Tårta
Annons

Ingredienser

  1. Botten:

    1. 100 g smör
    2. 4 ägg
    3. 4 dl strösocker
    4. 1 vaniljstång, fröna
    5. 2 dl mjölk
    6. 6 dl vetemjöl
    7. 4 tsk bakpulver
  2. Jordgubbsmousse:

    1. 500 g frysta jordgubbar (tinade)
    2. 1 1/2 dl florsocker
    3. 1 vaniljstång, fröna
    4. 400 g cream cheese (rumstempererad)
    5. 2 tsk gelatinpulver + 4 msk kallt vatten
  3. Marängsmörkräm

    1. 500 g smör (rumsvarmt)
    2. 6 äggvitor
    3. 5 dl strösocker
    4. 1 krm salt
    5. 1 msk pressad citron
    6. några droppar röd karamellfärg

Gör så här

    1. 1.

      Baka bottnarna: Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla två runda formar, cirka 23 centimeter i diameter. Smält smöret och låt det svalna något.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker med vaniljfröna krämigt med elvisp. Rör i mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en skål, vänd i dem i äggsmeten.

    3. 3.

      Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen cirka 35–40 minuter. Låt dem svalna.

    4. 4.

      Gör jordgubbsmoussen: Hacka jordgubbarna grovt. Lägg dem i en stor skål. Tillsätt florsocker och vaniljfrön och blanda väl. Vispa i creamcheese med elvisp och blanda med jordgubbsblandningen.

    5. 5.

      Lös upp gelatinpulvret i vattnet några minuter. Blanda noga i det och ställ i kyl cirka en timme.

    6. 6.

      Gör marängsmörkrämen: Vispa smöret krämigt med elvisp. Sjud vatten i en kastrull. Sätt över en värmetålig bunke av metall som passar i kastrullen. Lägg i äggvitor, socker, salt och citron i bunken och vispa kraftigt tills maräng smeten uppnår 65°.

    7. 7.

      Ta skålen från värmen, droppa i karamellfärgen till önskad färg och fortsätt vispa med elvisp till en fluffig maräng, cirka 10 minuter. Tillsätt en klick smör i taget och fortsätt vispa tills allt smör är väl blandat med marängen och du har en slät rosa kräm.

    8. 8.

      Montering: Dela bottnarna i två delar vardera och skär till dem ovanpå så de är helt släta. Lägg en av de understa på ett tårtfat. Fördela sedan moussen mellan bottnarna och sätt ihop tårtan med en trägrillpinne i mitten så håller det ihop bättre. Bred ett lager smörkräm över hela tårtan. Fyll resten i en sprits med ett smalt rektangulärt munstycke.

    9. 9.

      Spritsa på tårtans kanter i långa vertikala rader genom att föra spritsen fram och tillbaka i cirka 2 centimeter långa rörelser så du får ett fint mönster. Fortsätt ända upp och gör sedan nästa ”stapel” bredvid tills du har täckt hela tårtan. Spritsa ett mönster som en kant ovanpå högst upp på tårtans topp.

Tips från kocken

Förvara gärna tårtan svalt men inte för kallt då stelnar frostingen. Gör bottnarna och fyllningen och lägg ihop tårtan dagen före. Gör marängsmörkrämen samma dag och garnera med den.
Är innehållet i detta recept olämpligt?