Frasig Wienersemla

Frasig Wienersemla

Av: / Foto: Erik Karlsson
12 stycken
Härliga vetebullar fyllda med mandelmassa och vispad grädde är precis vad man längtar efter just nu! Samla familj och vänner kring bordet och frossa i semlor! Dessa är godast nybakade! Man kavlar in margarinet i degen – smör passar inte så bra här – för att få bullarna riktigt frasiga. Går inte att frysa in.
Annons

Ingredienser

  1. Ugn 250°
  2. 25 g jäst
  3. 1 1/4 dl kall mjölk
  4. 1 1/2 krm salt
  5. 1 msk strösocker
  6. 1/2 ägg
  7. 4 dl vetemjöl
  8. 150 g kallt margarin
 1. Pensling och garnering

  1. 1/2 ägg
  2. florsocker
 2. Fyllning

  1. 2 - 3 dl vispgrädde
  2. 150 g mandelmassa

Gör så här

  1. 1.

   Lös jästen i mjölken. Ta i salt, socker och ägg. Häll i mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta snabbt samman till en deg.

  2. 2.

   Mjöla arbetsbänken och kavla ut degen till en avlång platta, ca 38×18 cm. Hyvla skivor av hälften av margarinet med en osthyvel och täck 2/3 av degen.

  3. 3.

   Vik degen utan margarin över hälften av den täckta. Vik sedan en gång till så att det blir en tredubbel deg. Kavla med lätta tag ut till en lika stor platta som innan, upprepa hyvlandet av margarinet och vikandet. Kavla sedan med lätta tag ut en platta på ca 10×30 cm. Dela i 12 rutor, ca 5×5 cm. Vik in hörnen under bullen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 50 min. Pensla med lätt uppvispat ägg.

  4. 4.

   Grädda i mitten av ugnen i ca 6 min. Låt svalna.

  5. 5.

   Fyllning: Vispa grädden. Klipp eller skär ett snitt i varje semla. Spritsa eller klicka först i lite av grädden. Lägg på en skiva mandelmassa och klicka på mer grädde. Pudra med florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?