Frasig cheddarpaj

Frasig cheddarpaj

Av: / Foto: Anders Norrsell
50 min
4 port
Krispig smördeg och knaperstekt bacon ger en annorlunda, läcker paj.
Fler recept på:
Paj
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 1 st kyld smördeg, ca 250 g
    3. 1 st ägg
  1. Fyllning

    1. 1 burk kronärtskockshjärtan, ca 240 g avrunnen vikt
    2. 280 g tärnat bacon
    3. 2 msk finhackat kryddgrönt
    4. 4 st ägg
    5. 3 dl gräddfil
    6. 2 dl grädde
    7. 2 dl riven lagrad cheddarost
    8. 3 msk finhackad persilja
    9. 1 tsk salt
    10. 1 krm peppar
  2. Garnering

    1. kryddgrönt

Gör så här

    1. 1.

      Lägg smördegen i en smord avlång pajform, ca 35x12 cm. Kavla ut degen lite om det behövs. Spara överbliven deg till gallret. Tryck runt kanten med en gaffel och nagga hela degplattan.

    2. 2.

      Fyllning: Låt kronärtskockshjärtana rinna av och skär i mindre bitar. Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Blanda kronärtskockshjärtan, bacon och kryddgrönt och fördela i formen.

    3. 3.

      Vispa samman ägg, gräddfil, grädde, ost, persilja, salt och peppar. Häll smeten över fyllningen.

    4. 4.

      Sporra eller skär den överblivna smördegen i smala remsor. Lägg dem i ett rutmönster ovanpå fyllningen, tryck till lite längs kanterna. Pensla all synlig deg med uppvispat ägg.

    5. 5.

      Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Täck ytan efter ca 20 min så degkanten inte bränns. Garnera inför servering.

Tips från kocken

Piffa pajskalet! Ersätt 1/2 dl mjöl med samma mängd sesamfrön! Höga kanter! Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt pajdegens kant så smälter den inte ner när du förgräddar pajskalet.
Fler recept på:
Paj
Är innehållet i detta recept olämpligt?