Fransk ostpaj med fikonsalsa

Fransk ostpaj med fikonsalsa

Av: / Foto: Kent Jardhammar
90 min
4 portioner
Välj gärna en smakrik, lagrad ost som har karaktär. Fikonsalsan till är en riktig höjdare!
Fler recept på:
Paj, Rödlök
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 100 g smör
    2. 3 dl vetemjöl
    3. 2 msk vatten
  2. Fyllning

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 200 g emmentaler- eller västerbottensost
    3. 3 st äggulor
    4. 2 msk vetemjöl
    5. 1 tsk salt
    6. 1 krm svartpeppar
    7. 1–2 msk konjak eller madeira
  3. Fikonsalsa

    1. 10 st torkade fikon (eller 4 färska)
    2. 1 st röd paprika
    3. 1/2 st rödlök
    4. 2 msk olja
    5. 1 msk balsamvinäger
    6. färska fikon till garnering

Gör så här

    1. 1.

      Mixa pajdegen och kavla ut. Klä en pajform, 24 cm i diameter, nagga botten och ställ kallt 20 min. Grädda pajskalet i 225° i 15 min.

    2. 2.

      Vispa grädden lätt. Skär osten i bitar och mixa i matberedare med kniv i ca 30 sek. Tillsätt äggulor och mjöl, blanda snabbt. Tillsätt grädden, salt, peppar och konjak. Blanda.

    3. 3.

      Häll fyllningen i pajskalet och grädda 35–40 min till fin färg. Pajen är lite lös när den tas ut men stelnar ytterligare när den kallnar.

    4. 4.

      Skär alla ingredienser till salsan i småbitar och blanda, servera till pajen.

Tips från kocken

Tips! Baka maränger av vitorna som blir över.
Fler recept på:
Paj, Rödlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?