Fransk nougat

Fransk nougat

Av: / Foto: Christina Uhlin
60 min
70 stycken
Perfekt godis till kaffet.
Fler recept på:
Jul, Bröllop
Annons

Ingredienser

  1. 1 1/2 dl pistagenötter
  2. 5 dl socker
  3. 1 1/2 dl ljus sirap
  4. 1 1/4 dl vatten
  5. 1 krm salt
  6. 2 st äggvitor

Gör så här

  1. 1.

   Rosta pistagenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar få lite färg. Vicka på pannan med jämna mellanrum så att de rostas jämnt. Hacka dem därefter grovt.

  2. 2.

   Mät upp socker, sirap, vatten och salt i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret smält. Ta därefter upp redskapet ur kastrullen och låt lagen koka tills den börjar bli lite simmig och håller ca 140 °C.

  3. 3.

   Då lagen håller 140 °C vispas äggvitorna i en väl tilltagen ren bunke till ett fast vitt skum. Håll koll på temperaturen på sockerlagen under vispningen, i slutet av kokningen stiger temperaturen snabbt.

  4. 4.

   Då lagen håller 150 °C hälls den ner i en fin stråle i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa smeten tills den börjar tjockna, det tar 5–10 minuter. Vänd ner pistagenötterna.

  5. 5.

   Klicka upp smeten på ett bakpapper och täck med ytterligare en bit bakpapper. Tryck ut och forma till en jämntjock platta, ca 20x20 cm.

  6. 6.

   Låt plattan svalna något och skär därefter upp den i fyrkantiga bitar. Förvara dem i lufttät förpackning i rumsvarm temperatur.

Tips från kocken

Nötallergikern byter ut pistagenötterna mot samma mängd pumpakärnor.
Fler recept på:
Jul, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?