Fransk löksoppa

Kay

Fransk löksoppa

Av:
2 portioner
Annons

Ingredienser

    1. 3 st gula lökar
    2. 2 msk smör
    3. 1 st grönsaksbuljongtärning
    4. 0,75 l hett vatten eller 1,25 l vatten och 2,5 dl torrt vitt eller rött vin
    5. 0,25 tsk vitpeppar
    6. 0,5 st lagerblad
    7. 0,25 tsk timjan eller en liten kvist färsk timjan
  1. Till gratineringen:

    1. 2 st vita brödskivor
    2. 0,5 dl grovt riven smakstark ost

Gör så här

    1. 1.

      Skala och dela löken på längden. Skär tunna skivor.

    2. 2.

      Bryn gyllengul (eller i alla fall genomskinlig) i smöret.

    3. 3.

      Smula i buljongtärningarna, häll på vattnet och ev vinet. Peppra och lägg i timjan och lagerblad.

    4. 4.

      Småputtra under lock i ca 30 minuter. Smaka av - var lite försiktig med sältan då osten ger en del i den vägen.

    5. 5.

      Rosta brödet. Dela varje skiva i 9 bitar. Riv osten.

    6. 6.

      Häll upp soppan i ugnsfast karott, eller ännu hellre i fyra ugnssäkra portionsskålar.

    7. 7.

      Lägg brödet ovanpå och strö osten över. Peta ner brödet lite i soppan och se till att osten täcker, annar blir brödet lätt bränt.

    8. 8.

      Gratinera i 250 grader (ev grill) tills osten smält och fått vacker färg.

Är innehållet i detta recept olämpligt?