Formfranska

Formfranska

Av: / Foto: Anders Norrsell
160 min
2 bröd
Det här är ett perfekt bröd att rosta. Går att frysa.
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 5 dl vatten (37 grader)
    3. 1 dl matolja
    4. 2 tsk flytande honung
    5. 3 dl siktat dinkelmjöl
    6. 2 msk flingsalt
    7. 12 dl vetemjöl special

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnen och lös upp jästen. Häll i olja och honung. Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta samman degen väl helat i maskin ca 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta vidare 3–5 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 50 minuter.

    2. 2.

      Olja in två 1 1/2 liters brödformar. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lite. Forma till 2 limpor och lägg i formarna. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    4. 4.

      Pensla limporna med vatten och strö över vallmofrön. Snitta bröden med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Häll ut bröden och låt dem svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?