Focaccia med Fyllning

Focaccia med Fyllning

Av:
90 min
16 små
Supergott och härligt matbröd från Italien som passar perfekt som tillbehör.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. ½ paket jäst, 25 g
    3. 6 dl vatten
    4. 2 tsk salt
    5. ½ dl olivolja
    6. ca 4 dl durumvetemjöl, 240 g
    7. 9–10 dl vetemjöl, 540–600 g
  1. Fyllning

    1. 1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g
    2. 2 msk olivolja
    3. 1 st vitlöksklyfta
    4. 1 krm salt
    5. 1 burk mini-kalamataoliver, 290 g
    6. 150 g gorgonzola
  2. Pensling

    1. ½ dl olivolja
    2. rosmarin
    3. flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk cirka 1 timme.

    2. 2.

      Förbered fyllningen. Häll av vätskan från kronärtskockorna och spola av dem i kallt vatten. Dela dem i mindre bitar och blanda dem med olivolja, pressad vitlök och salt. Kärna ur oliverna och dela osten i små bitar.

    3. 3.

      Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 eller 16 bitar. Platta ut dem till kakor och lägg på plåt med oljat bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter under duk.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 200°.

    5. 5.

      Gör hål med fingertopparna ganska tätt och fördela fyllningen i dem. Låt jäsa ytterligare 10 minuter.

    6. 6.

      Pensla med olivolja, strö på kvistar av rosmarin och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen, cirka 15 minuter för de små och cirka 25 minuter för stora, tills de börjar få lite färg. De är godast att servera ljumma men kan också frysas och värmas före servering.

Tips från kocken

Det är också gott att fylla focaccian med fetaost, getost och cocktailtomater eller soltorkade tomater i olja.
Är innehållet i detta recept olämpligt?