Flytande vaniljöar

Flytande vaniljöar

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
4 personer
Lyxig dessert av maränger och vaniljsås. Som flytande vaniljöar.
Fler recept på:
Efterrätt, Alla Hjärtans Dag, Nötter
Annons

Ingredienser

    1. 2 st äggvitor
    2. 1 dl strösocker
    3. 1/2 st vaniljstång
    4. 2 msk hackade pistaschnötter
  1. Vaniljsås

    1. 1/2 st vaniljstång
    2. 2 dl vispgrädde
    3. 1/2 dl strösocker
    4. 2 st äggulor

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 160 grader.

    2. 2.

      Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna ur ena halvan. Vispa ner socker och vaniljfrön i äggsmeten.

    3. 3.

      Fördela smeten i fyra smorda portionsformar. Ställ dem i ugnen i vattenbad ca 12 minuter tills de börjar svälla upp. Ta ut och låt stå 2 minuter.

    4. 4.

      Vaniljsås: Skrapa ur fröna ur andra vaniljstångshalvan. Blanda ner frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp och låt koka några minuter. Ta upp vaniljstången och låt grädden svalna.

    5. 5.

      Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt vaniljgrädden, lite i taget. Värm smeten igen under vispning. Ta kastrullen från plattan när smeten tjocknar till en kräm. Den får inte koka. Låt kallna.

    6. 6.

      Fördela vaniljsåsen i höga glas på fot. Lägg i vaniljön och strö över hackade pistaschnötter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?