Fläskytterfilé med ugnsrostad tomat- och löksky och klyftpotatis

Fläskytterfilé med ugnsrostad tomat- och löksky och klyftpotatis

Av:
4 port
Annons

Ingredienser

    1. 500 g bakpotatis
    2. 600 g fläskytterfilé
    3. 5 plommontomater
    4. 2 rödlökar
    5. 500 g sötpotatis
    6. 3 vitlöksklyftor
    7. 2 tsk balsamvinäger
    8. 1 tsk honung
    9. 4 msk olja
    10. 1 tsk salt
    11. smör
    12. 3 krm svartpeppar
    13. 1 tsk torkad timjan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Skär ca 500 g sötpotatis och ca 500 g bakpotatis i tunna klyftor. Behåll gärna skalet på. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk olja Stek i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter.

    3. 3.

      Dela ca 600 g fläskytterfilé mitt itu på längden. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Lägg köttet i en ugnsfast form.

    4. 4.

      Skär 5 plommontomater och 2 rödlökar i klyftor. Halvera 3 vitlöksklyftor och fördela tomater, lök och vitlök runt köttet.

    5. 5.

      Krydda grönsakerna med 1 tsk torkad timjan, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Ringla över 2 msk olja, 2 tsk balsamvinäger och 1 tsk honung.

    6. 6.

      Sätt ugnsgallret på mittersta falsen i ugnen. Ställ formen på gallret och stek i 25–30 minuter, eller tills köttet är genomstekt. (Om du vill ha en grönsakssås, mixa hälften av de färdigstekta grönsakerna tillsammans med lite av skyn till en slät sås).

    7. 7.

      Servera köttet med klyftpotatis, grönsaker och tomat- och löksky.

Är innehållet i detta recept olämpligt?