Fläskytterfilé med cider- & senapssås

Fläskytterfilé med cider- & senapssås

Av: / Foto: Ulf Svensson
70 min
4 port
Helstekt kött med gräddsås och ugnsstekta rotfrukter – alltid rätt!
Fler recept på:
Fläsk, Potatis, Vitlök, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 700 g fläskytterfilé (benfri kotlettrad)
    3. 2 tsk mörk soja
    4. 1 tsk salt
    5. 2 krm peppar
  1. Ugnsstekta rotfrukter

    1. 1 kg potatis
    2. 500 g morötter
    3. 2 st rödlökar
    4. 2 msk olja
    5. 1 tsk salt
    6. 2 krm peppar
    7. 1 knippe persilja
  2. Cider- & senapssås

    1. 1/4 st finhackad gul lök
    2. 1 st finhackad vitlöksklyfta
    3. 1/2 st skalat äpple i små bitar
    4. 2 msk smör
    5. 1 tsk timjan
    6. 1–2 msk dijonsenap
    7. 33 cl äppelcider
    8. 2 dl sky + vatten
    9. 1 st kycklingbuljongtärning
    10. 2 dl grädde
    11. 2 msk vetemjöl
    12. 1/2 tsk salt
    13. 2 krm peppar

Gör så här

    1. 1.

      Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Pensla köttet med soja och strö över salt och peppar. Sätt i en köttermometer och stek köttet på nedersta falsen till 70° innertemperatur, ca 30 min. Låt köttet vila 15 min innan du skär upp det.

    2. 2.

      Ugnsstekta rotfrukter: Skala rotfrukterna och löken och skär dem i bitar. Lägg dem på en plåt. Droppa över olja, salta och peppra. Ställ in i ugnen ca 40 min. Hacka persiljan och strö den över rotfrukterna.

    3. 3.

      Cider- & senapssås: Stek lökhacket och äpplebitarna i smöret. Tillsätt timjan, senap och cider, låt koka ihop 5 min. Sila bort lök och äpple, eller mixa såsen med stavmixer. Tillsätt sky, buljongtärning och grädde blandat med mjöl. Sjud såsen 5 min. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Servera köttet med rotfrukterna och såsen.

Fler recept på:
Fläsk, Potatis, Vitlök, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?