Fläskfilé provençale

Fläskfilé provençale

Av: / Foto: Erik Karlsson
80 min
4
Festlig varmrätt till bjudningen! Tomatmarmeladen med lite sting i blir ett fint komplement till fläskfilén och det lena moset.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Fläsk, Basilika, Chili, Potatis, Tomater, Vitlök, Fläskfilé
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 125°
    2. 600–800 g fläskfilé
    3. smör till stekning
  1. Kryddsmör

    1. ½ msk finhackad persilja
    2. 1 st pressad vitlöksklyfta
  2. Potatisstomp

    1. 800 g potatis, mjölig sort
    2. ½ kruka basilika
    3. 2½ dl crème fraiche
  3. Tomatmarmelad

    1. 250 g cocktailtomater
    2. ½ chili
    3. olivolja till stekning
    4. 1 dl syltsocker
    5. 1 msk vit balsamvinäger

Gör så här

    1. 1.

      Putsa filén fri från hinnor och senor. Salta och peppra köttet. Bryn filén i smör. Lägg den sedan i ugnsform och stek klart mitt i ugnen till 70° innertemperatur, ca 30 min. Ta upp köttet, svep in i aluminiumfolie och låt vila.

    2. 2.

      Kryddsmör: Blanda smör, persilja och vitlök. Forma till en rulle och förvara insvept i plastfolie i kylen.

    3. 3.

      Potatisstomp: Skala potatisen, koka den mjuk i lättsaltat vatten. Krossa potatisarna grovt med en potatisstöt. Grovhacka basilikan. Rör ner crème fraiche och basilika. Salta och peppra.

    4. 4.

      Tomatmarmelad: Halvera tomaterna. Finhacka chilin. Värm lite olja i en kastrull, stek tomater och chili hastigt. Tillsätt socker och vinäger. Rör och låt puttra tills sockret smält.

    5. 5.

      Skär köttet i skivor, lägg på ett fat och klicka över kryddsmöret. Servera med potatisstomp, tomater och sallad.

Är innehållet i detta recept olämpligt?