Fläskfilé på saffrans- och gräddkokta rotfrukter

Fläskfilé på saffrans- och gräddkokta rotfrukter

Av: / Foto: Anders Norrsell
100 min
4 personer
Recept på fläskfilé med gräddkokta rotfrukter smaksatt med saffran.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Potatis, Tomater, Fläskfilé, Fläsk
Annons

Ingredienser

  1. Gräddkokta rotfrukter

    1. 1 kg blandade rotfrukter, t ex morötter, kålrot, potatis, persiljerötter, sötpotatis och palsternackor
    2. 1 gul lök, skivad
    3. 5 dl vispgrädde
    4. salt, svartpeppar
    5. 2 msk finhackad persilja
    6. 2 msk finhackad rosmarin
    7. 1 kuvert saffran, 1/2 g
    8. 1 1/2–2 dl riven lagrad ost, t ex Västerbotten
  2. Fläskfilén

    1. 1 fläskfilé, ca 700 g
    2. salt, svartpeppar
    3. 2 msk smör
    4. 10-12 cocktailtomater, halverade
    5. 3/4 dl riven lagrad ost
  3. Garnering

    1. kryddgrönt, t ex rosmarin

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Blanda rotfrukter, lök, kryddor, persilja, saffran och grädde.

    3. 3.

      Fördela blandningen i en smord ugnsform och strö över riven lagrad ost. Täck med folie och tillaga i ugnen ca 50–60 minuter.

    4. 4.

      Putsa köttet, skiva det, salta och peppra. Bryn skivorna i smör.

    5. 5.

      När 18 minuter av gräddningstiden för rotfrukterna återstår placera köttskivorna i en rad ovanpå rotfrukterna.

    6. 6.

      Strö ut tomaterna över gratängen. Strö över lite riven ost och gratinera vidare i ugnens mitt. Garnera och servera.

Fler recept på:
Ugnsbaka , Potatis, Tomater, Fläskfilé, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?