Fläskfilé på rotfruktsbädd

Fläskfilé på rotfruktsbädd

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
6 portioner
Servera köttet uppskivat på rotfrukterna eller på ett fat vid sidan av.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Svamp, Potatis, Fläsk, Fläskfilé
Annons

Ingredienser

    1. 1 1 fläskfilé, ca 700 g
    2. salt, svartpeppar
    3. 1 tsk rosépeppar
    4. 2 msk smör
    5. 10 fasta potatisar, klyftade
    6. 5 morötter, i stavar
    7. 140 g tärnat bacon
    8. 100 g champinjoner, skivade
    9. 1 gul lök, finhackad
    10. 1 msk smör
    11. 1/2 dl lingon
  1. Garnering

    1. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Putsa köttet, salta och peppra runt om.

    3. 3.

      Hetta upp lite smör och bryn köttet runt om.

    4. 4.

      Flytta över köttet till en bakplåtspappersklädd långpanna och stek vidare i ugnens mitt i ca 22 minuter.

    5. 5.

      Fördela potatis och morötter på en bakplåtspappersklädd långpanna och ringla olja över. Rosta ca 30-35 minuter.

    6. 6.

      Stek baconet knaprigt och låt rinna av på lite hushållspapper.

    7. 7.

      Hetta upp smöret och fräs svamp och lök blankt och smidigt, vänd ner bacon.

    8. 8.

      Ta ut köttet och låt det vila en liten stund.

    9. 9.

      Skiva upp och lägg på ena sidan av ett serveringsfat. Placera rotfrukterna på andra sidan eller under köttet.

    10. 10.

      Blanda ner lingon i baconröran och lägg som topping på köttet. Garnera och servera.

Tips från kocken

Rotfrukterna och köttet kan stekas samtidigt. I varmluftsugn på två olika plåtar, i vanlig ugn på samma plåt.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Svamp, Potatis, Fläsk, Fläskfilé
Är innehållet i detta recept olämpligt?