Fläskfilé med örter och salami

Fläskfilé med örter och salami

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
4 portioner
Recept på smarrig fläskfilé med örter och salami. Servera med råstekt potatis.
Fler recept på:
Sallad, Potatis, Fläskfilé, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 600 g fläskfilé
    3. smör till stekning
    4. salt och nymald svartpeppar
    5. ca 8–16 st salviablad
    6. ca 8 st salamiskivor
    7. ca 100 g lagrad ost
    8. 3 dl krafig kalvbuljong
    9. 2 dl grädde
    10. 2 tsk torkad oregano
    11. 1 tsk torkad dragon
    12. 1 msk balsamvinäger
  1. Råstekt potatis

    1. ca 600 g skalad potatis av fast sort
    2. 2–3 msk rapsolja
    3. 2–3 msk blad av färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Råstekt potatis: Skiva potatisen i 4–5 mm tunna skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och råstek potatisen på medelvärme 20–30 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner vid. Krydda med salt och nymald svartpeppar och blanda ner timjan de sista minuterna.

    3. 3.

      Putsa under tiden fläskfilén ren från hinnor och dela den i två delar. Salta och peppra runtom.

    4. 4.

      Hetta upp en stekpanna och bryn filébitarna i smör runtom tills de är gyllenbruna.

    5. 5.

      Ta upp filébitarna ur pannan och lägg dem på en skärbräda. Skär fyra snitt ner till hälfen i varje filébit. Fördela salviabladen, salamin och osten i snitten.

    6. 6.

      Lägg fläskfilén i en smord ugnsform och efterstek den i ugnen tills innertemperaturen är 65°, cirka 20 minuter.

    7. 7.

      Koka upp buljong, grädde, oregano, dragon och balsamvinäger i en kastrull och låt koka cirka 10 minuter. Häll såsen i formen med fläskfilén när det är 10 minuter kvar av stektiden, och låt den koka med i ugnen.

    8. 8.

      Skär upp filén i 3 cm tjocka skivor och servera med såsen och potatisen. Garnera gärna med lite färska örter.

Fler recept på:
Sallad, Potatis, Fläskfilé, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?