Fläskfilé med chilibéarnaise

Fläskfilé med chilibéarnaise

Av: / Foto: Ulf Svensson
40 min
4 port
Lyxig fläskfilé med smarrig chillibéarnaisesås.
Fler recept på:
Fläsk, Fläskfilé, Chili, Potatis, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 500 g fläskfilé
    2. 2 msk smör
  1. Chilibéarnaise

    1. 1 msk finhackad schalottenlök
    2. 3 msk vitvinsvinäger
    3. 3 msk vatten
    4. 4 st krossade vitpepparkorn
    5. 2 st persiljestjälkar
    6. 3 st äggulor
    7. 150 g smält smör
    8. 1–2 tsk sambal oelek
  2. Servering

    1. vitlöksstekt bladspenat
    2. ugnsstekta potatisklyftor

Gör så här

    1. 1.

      Putsa filén och skär den i skivor. Stek köttet i smör ca 2 min per sida. Salta och peppra. Håll det varmt under folie.

    2. 2.

      Sås: Blanda lök, vinäger, vatten, peppar och persiljestjälkar i en liten kastrull. Koka utan lock tills ungefär hälften (ca 1/2 dl) av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.

    3. 3.

      Tillsätt äggulorna under omrörning. Låt såsen sjuda och rör hela tiden i botten av kastrullen tills såsen tjocknar. Lyft upp kastrullen och vispa ner det smälta smöret lite i taget, ta inte med den vita bottensatsen. Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.

Tips från kocken

Ingen sambal oelek? Ersätt med 2 krm cayennepeppar eller 2 msk chilisås!
Fler recept på:
Fläsk, Fläskfilé, Chili, Potatis, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?