Flankstek med grönsaker och yoghurtsås

Flankstek med grönsaker och yoghurtsås

Av: / Foto: Anders Norrsell
50 min
5 personer
Flankstek är perfekt bjudmat. Köttet är magert och smakrikt, bra att marinera och enkelt att få jämt tillagat. Servera flanksteken med proteinrika bönor, grön sparris, buljongkokta grönsaker och en smal yoghurtsås med chilismak.
Fler recept på:
Bröllop, Sallad, Picknickmat, Citron, Dill, Blomkål, Broccoli, Bönor, Chili
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 100°
    2. 800 g rumstempererad flankstek
    3. 2 msk neutral olja
    4. 1 1/2 tsk salt
    5. 2 krm svartpeppar
    6. några söndersmulade chiliflakes
  1. Yoghurt med chiligurka

    1. 3 dl yoghurt
    2. 1 st mellanstor gurka
    3. 1 1/2 tsk salt
    4. 1 tsk sambal oelek
    5. 30 g dill, grovhackad
    6. 1/2 st citron, rivet skal + saft
    7. 2 msk olivolja
    8. dill
  2. Buljongkokta grönsaker

    1. 1 knippe morötter
    2. 1 knippe färska lökar
    3. 1 bunt salladslök
    4. 1 st blomkålshuvud
    5. 1 stånd broccoli
    6. 1 liter grönsaksbuljong
    7. 150 g sockerärter

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 100 grader.

    2. 2.

      Pensla köttet med olja, salta och peppra runt om och klappa in söndersmulade chiliflakes. Snitta köttet på båda sidorna.

    3. 3.

      Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet runt om. Flytta över till plåt med bakplåtspapper och stek vidare mitt i ugnen ca 25 minuter. Med stektermometer ska innertemperaturen vara 58 grader.

    4. 4.

      Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på en blandning av sparris och kokta bönor. Servera med yoghurtsåsen och buljongkokta grönsaker.

    5. 5.

      Yoghurtsås: Skeda upp yoghurten i en skål. Riv gurkan grovt. Salta gurkan. Låt rinna av i ett durkslag. Krama ur all vätska. Blanda gurkrivet med sambal oelek. Lägg gurkan ovanpå yoghurten. Toppa med citronskal och -saft. Ringla över olivolja. Grovhacka dillen och strö över.

    6. 6.

      Buljongkokta grönsaker: Ansa, skölj och dela samtliga grönsaker, utom sockerärterna, i mindre bitar. Koka upp buljongen och koka samtliga grönsaker al dente.

    7. 7.

      Koka sockerärterna ca 1 minut, halvera och blanda samman med de övriga grönsakerna. Sila bort vattnet och låt grönsakerna rinna av, servera till flanksteken.

Tips från kocken

Skär flanksteken tvärs över muskelfibrerna när du serverar, annars blir köttet segt och nästan omöjligt att tugga. Vill du grilla? Pensla köttet på båda sidor med neutral olja. Grilla 2-3 minuter på varje sida. Ta ut och låt vila på smörpapper ca 10 minuter, krydda.
Är innehållet i detta recept olämpligt?