Flamberad kycklingfilé med murkelsås

Flamberad kycklingfilé med murkelsås

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
4 personer
En smarrig kycklingrätt med murkelsås.
Fler recept på:
Potatis
Annons

Ingredienser

    1. ca 700 g kycklingfilé
    2. salt och peppar
    3. 4 schalottenlökar
    4. 3 msk olja till stekning
    5. 3 cl konjak
  1. Murkelsås

    1. 200 g murklor på burk
    2. 1 gul lök
    3. 4 dl grädde
    4. ½ dl vitt vin
    5. 2 lagerblad
    6. ev majsstärkelse till redning
  2. Servering

    1. stekt eller kokt potatis

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 150°. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Skala och halvera lökarna.

    2. 2.

      Hetta upp en stekpanna med oljan. Bryn kycklingen runtom. Tillsätt löken. Ös över konjaken och antänd. Låt fräsa tills lågan slocknat. Lägg över kyckling och lök i en lättsmord eldfast form, låt skyn vara kvar i stekpannan. Stek färdigt kycklingen i ugnen, ca 20 minuter.

    3. 3.

      Murkelsås: Skala och finhacka löken. Grovhacka murklorna och låt fräsa i stekskyn i 2–3 minuter. Tillsätt löken och låt fräsa med i ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt grädde, vin och lagerblad. Koka upp såsen och låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med lite majsstärkelse.

    4. 4.

      Kontrollera att kycklingen är färdig. Servera med den ugnsbakade löken, murkelsåsen och stekt eller kokt potatis.

Tips från kocken

Konjaken kan uteslutas, hoppa då bara över flamberingen.
Fler recept på:
Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?