Fisksoppa med saffransaioli

Fisksoppa med saffransaioli

Av: / Foto: Kent Jardhammar
30 min
4
Fisk, räkor och musslor samsas i denna mustigt lyxiga soppa serverad med saffransaioli.
Fler recept på:
Soppa, Tomater, Vitlök, Dill, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

  1. Fisksoppa

    1. 600 g torskfilé eller annan fiskfilé
    2. 500 g räkor med skal
    3. 500 g musslor med skal, färska eller djupfrysta (eller 200 g musslor i lag utan skal)
    4. 1 st gul lök
    5. 2 st vitlöksklyftor
    6. 4 st potatisar
    7. 3 msk olja
    8. 1 liter vatten
    9. 1 dl pressad apelsinsaft eller torrt vitt vin
    10. 3 tärningar fiskbuljong
    11. 1 burk hela tomater, 400 g
    12. 1 tsk timjan
    13. 2 krm kajennpeppar
    14. 1/2 dl hackad dill
    15. 1/2 tsk salt
  2. Saffransaioli

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 2 msk majonnäs
    3. 1/2 pkt saffran, 0,25 g
    4. lite salt

Gör så här

    1. 1.

      Blanda aiolisåsen. Skär fisken i bitar. Skala räkorna. Kolla musslorna att skalen är hela. Ta bort skägg på de färska musslorna.

    2. 2.

      Hacka löken och tärna potatisen. Fräs gul lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt potatisen och fräs den med utan att något tar färg.

    3. 3.

      Tillsätt vatten, apelsin eller vin, buljongtärningar, tomater och kryddor. Låt det sjuda ca 5 min så att potatisen knappt blir mjuk.

    4. 4.

      Lägg ner musslorna med skal (ej dem på burk) och sjud 5 min. Lägg ner fisken och sjud några minuter till så att den blir kokt.

    5. 5.

      Lägg ner räkorna sist och ev musslor på burk utan lag. Obs! Ska bara värmas och inte koka. Smaka av med salt och peppar. Strö över dill och servera med aiolin och baguette med ost.

Fler recept på:
Soppa, Tomater, Vitlök, Dill, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?