Fiskpaté med romsås & sparris

Fiskpaté med romsås & sparris

Av: / Foto: Ralph Månsson
120 min
8 portioner
Smarrig fiskpaté och romsås som serveras med en sparrissallad. För att laga fiskpaté behövs matberedare och värmetålig plastfilm.
Fler recept på:
Citron, Dill, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 115°
    2. 200 g skalade räkor, ca 30 st
    3. 400 g laxfilé
    4. 300 g torskfilé
    5. 1 dl gräslök, fint skuren
    6. ½ knippe dill, finhackad
    7. 1 msk vetemjöl
    8. 2 st ägg
    9. 2 tsk salt
    10. mald vitpeppar
    11. 10 st droppar tabasco
    12. 1–2 tsk dijonsenap
    13. 2 dl vispgrädde
    14. 1 msk rapsolja till formen
  1. Romsås

    1. 50 g löjrom
    2. 2 msk finhackad gul lök
    3. ½ dl fint skuren gräslök
    4. 1 msk majonnäs
    5. 1½ dl crème fraiche
  2. Servering

    1. rucola
    2. ev färska örter
    3. 1 knippe sparris
    4. citronklyftor
    5. rostat bröd

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 115°. Hacka räkorna grovt.

    2. 2.

      Lägg undan cirka 50 gram lax i tunna skivor till fyllningen. Skär fisken i cirka 2x2 centimeter stora bitar och kör i matberedare på högsta varv till en smet.

    3. 3.

      Tillsätt hälften av gräslöken, hälften av dillen, vetemjöl, ägg, salt, peppar, tabasco, senap och hälften av räkorna i smeten. Kör på lägsta varv så att alla ingredienser blandas. Skrapa ner det som fastnar på kanten.

    4. 4.

      Låt maskinen gå och tillsätt grädden i en tunn stråle.

    5. 5.

      Smörj en tät bakform med lite olja och klä insidan med plastfolie som tål värme.

    6. 6.

      Fördela hälften av fiskblandningen i formen. Lägg sedan resterande lax, gräslök, dill och räkor i en sträng på mitten. Fördela resten av fiskblandningen ovanpå. Banka formen lite lätt i arbetsbänken så att färsen sätter sig.

    7. 7.

      Baka patén i vattenbad mitt i ugnen cirka 1 timme och 15 minuter. Låt svalna 8 timmar i kylskåp.

    8. 8.

      Romsås: Blanda löjrom med lök, gräslök, majonnäs och crème fraiche.

    9. 9.

      Skär patén i skivor och lägg upp på tallrikar med lite rucola och eventuellt några färska örter.

    10. 10.

      Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som rymmer sparrisen. Skär bort den nedersta delen av sparrisen och skala från knoppen och neråt med en potatisskalare. Man behöver inte göra detta, men sparrisen får en trevlig ljusgrön färg.

    11. 11.

      Lägg upp sparrisen på tallrikarna och servera med romsåsen, en citronklyfta och en bit rostat bröd. Nykokt färskpotatis är också gott att servera till.

Fler recept på:
Citron, Dill, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?