Fiskgryta med räkor och aioli

Fiskgryta med räkor och aioli

Av: / Foto: Erik Karlsson
4 port
Allt gott i en och samma gryta – lax, räkor, 
potatis och grönsaker. Lättlagat och läckert, precis så vi vill ha det!
Fler recept på:
Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 400 g laxfilé
    2. 3 schalottenlökar
    3. 1 msk smör
    4. 400 g potatis
    5. 2 dl fiskbuljong, 1 tärning
    6. 1 dl hackad dill
    7. 3 dl vispgrädde
    8. 1 tomat
    9. 1 morot
    10. 1 fänkål
    11. 100 g sockerärter
    12. 200 g räkor, skalade
    13. några cocktailtomater
  1. Aioli

    1. 2 äggulor, rumstempererade
    2. 1 msk citronsaft
    3. 2 dl rapsolja
    4. 2 vitlöksklyftor
    5. salt

Gör så här

    1. 1.

      Skala och finhacka schalottenlöken. Låt den bli glansig 
i smöret i en tjockbottnad kastrull. Skala och tärna potatisen. Rör ner den i kastrullen med löken. Häll över fiskbuljong, dill och vispgrädde.

    2. 2.

      Skär tomaten i bitar. Skala och fintärna moroten. Skär fänkålen i tunna skivor. Lägg ner grönsakerna i grytan. Låt puttra 10 min.

    3. 3.

      Skär laxen i 3×3 cm stora 
bitar. Lägg bitarna i grytan och låt koka ca 7 min. Skär socker
ärterna i bitar och lägg dem i grytan. Låt puttra ytterligare några min. Strö över räkorna och ev några cocktailtomater.

    4. 4.

      Aioli: Vispa samman äggulorna med citronsaften. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning eller kör med mixerstav tills det tjocknar. Pressa i vitlök och smaka av med salt. Servera aiolin i en skål som tillbehör till grytan.

Fler recept på:
Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?