Fiskgryta med aioli

Fiskgryta med aioli

Av: / Foto: Kent Jardhammar
15 min
4 portioner
Recept på en underbart smakrik fiskgryta, som fördelaktigt serveras med en enkel och god aioli.
Fler recept på:
Grytor, Budgetmat, Dill, Tomater, Vitlök, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 2 st gula lökar
    2. 1 msk smör
    3. 1 burk hela tomater, 400 g
    4. 1 tsk sambal oelek eller 2 krm kajennpeppar
    5. 2 st fiskbuljongtärningar
    6. 1 tsk salt
    7. 2 krm svartpeppar
    8. 400 g fiskfilé, tex sej
    9. 170 g surimi i lag
    10. 2 msk hackad dill
  1. Aioli

    1. 3 st pressade vitlöksklyftor
    2. 4 msk majonnäs

Gör så här

    1. 1.

      Skala löken och skär den i smala klyftor.

    2. 2.

      Fräs löken i smör i en gryta. Häll på tomater, sambal och hackade buljongtärningar. Tillsätt 5 dl vatten, salt, och peppar. Sjud på svag värme under lock ca 5 min.

    3. 3.

      Skär fisken i bitar. Häll av vätskan från surimin och skär dem i bitar. Lägg ner fisken i såsen och sjud några min. Lägg ner surimi och strö över dill.

    4. 4.

      Blanda vitlök och majonnäs.

    5. 5.

      Servera grytan med aioli, kokt ris och gröna ärter.

Tips från kocken

Laktosintolerans: Välj majonnäs av standardtyp då lättvarianten oftast innehåller laktos.
Fler recept på:
Grytor, Budgetmat, Dill, Tomater, Vitlök, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?