Fiskgratäng med lyxigt mos

Fiskgratäng med lyxigt mos

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
2 personer
Här använder du ett fryst och tinat fiskblock.
Fler recept på:
Skaldjur, Fisk, Citron, Tomater, Dill, Vitlök, Morot, Potatis, Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. smör till formen
    2. 400 g sej eller torsk
    3. 2 dl grädde
    4. 1 msk konc fiskfond
    5. 1 msk färskriven pepparrot
    6. saft av 1 citron
    7. 2 tsk majsstärkelse
    8. 2 st lagerblad
    9. 200 g fryst skaldjursmix, tinad
    10. valfria grönsaker, t ex 2–3 cocktailtomater, 1 purjolök, 1 vitlöksklyfta, 1 paprika, 1 selleristjälk, 1 morot
  1. Duchessepotatis

    1. ca 500 g potatis
    2. skal från 1 citron
    3. 1 st äggula
    4. salt och peppar
  2. Servering

    1. färsk dill
    2. ev grillad citron

Gör så här

    1. 1.

      Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp och låt ånga av i några minuter. Pressa ner potatisen i en bunke, tillsätt citronskal och äggulan och vispa ihop till en puré. Smaka av med salt och peppar och klicka ner purén i en spritspåse.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 200 °C. Skala, kärna ur och strimla grönsakerna.

    3. 3.

      Smörj en ugnsfast form. Spritsa potatispurén i ena sidan av formen och lägg grönsakerna i den andra.

    4. 4.

      Salta och peppra fisken runtom och lägg den över grönsakerna.

    5. 5.

      Vispa ihop grädde, fiskfond, pepparrot, citronsaft och majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken, lägg på lagerblad och tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

    6. 6.

      Ta ut formen, lägg på skaldjursmixen och grädda i ytterligare 10 minuter. Strö på dill och servera eventuellt med grillad citron, se tipset.

Tips från kocken

Stek halverade citroner med snittytan neråt i en torr panna tills de får en lite "grillad" yta. Citronsaften får en sötaktig smak, jättegott att pressa över fisken!
Är innehållet i detta recept olämpligt?