Fisk- & skaldjursgryta

Fisk- & skaldjursgryta

Av: / Foto: Hanneke Bonthuis
50 min
4 port
Krämig fisk och skaldjursgryta som serveras med ris och vitlöksbaguette.
Fler recept på:
Grytor, Avancerad, Skaldjur, Fisk, Vitlök, Citron, Dill
Annons

Ingredienser

    1. 400 g hoki- eller torskfilé
    2. 150 g kräftstjärtar i lag
    3. 150 g musslor i lag
    4. 250 g räkor med skal
    5. 1 st purjolök
    6. 1 msk smör
    7. 3 dl vatten
    8. 2 msk konc hummerfond
    9. 2 dl vitt vin
    10. 2 msk tomatpuré
    11. lite pressad citron
    12. 1 st vitlöksklyfta
    13. 2 dl vispgrädde
    14. 3 msk vetemjöl
    15. 2 krm sambal oelek
    16. 2 msk hackad dill
  1. Servering

    1. kokt ris
    2. vitlöksbröd

Gör så här

    1. 1.

      Skär fisken i 3 cm stora bitar. Låt kräftstjärtar och musslor rinna av. Skala räkorna. Ansa, skölj och strimla purjolöken.

    2. 2.

      Fräs purjon lätt i smör i en gryta. Tillsätt vatten, fond, vin, tomatpuré, citronsaft och pressa ev i vitlök. Låt grytan koka upp. Blanda grädde och mjöl och rör ner det. Låt koka upp igen under omrörning.

    3. 3.

      Tillsätt fisk, smaka av med salt och sambal oelek. Låt grytan sjuda ca 5 min. Strö över alla skaldjuren och dill.

Tips från kocken

Sambal oelek kan bytas mot saffran. Tillsätt i så fall ett kuvert saffran redan när du fräser purjon!
Fler recept på:
Grytor, Avancerad, Skaldjur, Fisk, Vitlök, Citron, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?