Fisk- och skaldjursgryta med saffran och aioli

Fisk- och skaldjursgryta med saffran och aioli

Av: / Foto: Kent Jardhammar
30 min
4 portioner
Låt dinna sinnen omfamnas av denna ljuvliga fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran, lök, vitt vin och aioli.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Skaldjur, Fisk, Potatis, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 7 dl vatten
    2. 1 dl vitt vin
    3. 1 pkt saffran, 0,5 g
    4. 2 st fiskbuljongtärningar
    5. 1 st hackad gul lök
    6. 1 st hackad tomat
    7. 1 st hackad röd paprika
    8. 2 st hackade vitlöksklyftor
    9. 1 msk olja
    10. 2 dl grädde
    11. 4 msk vetemjöl
    12. 450 g frysta blåmusslor med skal, Ica
    13. 400 g fiskfiléer, tex lax eller torsk i bitar
    14. 2 dl ärter
    15. 500 g räkor med skal
  1. Aioli med chili och vitlök

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 2 msk majonnäs
    3. 2 st pressade vitlöksklyftor
    4. 1 tsk tomatpuré
    5. 1 tsk sambal oelek
    6. 1 krm salt
    7. 1 krm kajennpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Koka upp vatten, vin, saffran och buljongtärningar.

    2. 2.

      Fräs lök och grönsaker i olja i en gryta.

    3. 3.

      Häll på buljongen och låt det sjuda några min. Blanda grädde och mjöl och vispa ner det i vätskan. Rör medan det kokar upp. Sjud någon min.

    4. 4.

      Tillsätt musslorna och koka upp. Tillsätt fiskbitarna och sjud i 10 min.

    5. 5.

      Blanda ner ärter och skalade räkor.

    6. 6.

      Aioli: Blanda samtliga ingredienser.

    7. 7.

      Servera med aioli, vitlöksbröd och kokt ris eller potatis.

Är innehållet i detta recept olämpligt?