Fint fylld laxfilé med lyxig potatisblandning

Fint fylld laxfilé med lyxig potatisblandning

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
4 personer
Gott att servera till vardag och fest!
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Potatis, Chili, Citron, Tomater, Vitlök, Nötter, Cashewnötter, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 4 st bitar laxfilé à ca 150 g
    2. 75 g getost
    3. 1 dl naturella cashewnötter
    4. 2 msk grovhackad färsk timjan
    5. 2 msk flytande honung
    6. salt och peppar
    7. ca 1/2 tsk chiliflakes
  1. Örtig potatisbädd

    1. ca 600 g fast potatis
    2. 1/2 st gul lök
    3. 3 st vitlöksklyftor
    4. 1 st liten röd paprika
    5. 2–3 st plommontomater
    6. olivolja till stekning
    7. ca 15 st oliver
    8. 1 tsk rivet citronskal
    9. 1 dl vitt vin
    10. 3 dl fiskbuljong
    11. 1 dl färska hackade örter, t ex timjan och persilja

Gör så här

    1. 1.

      Skär ett snitt i varje laxbit men inte helt igenom. Dela getosten i 4 bitar och fördela i snitten.

    2. 2.

      Hacka nötterna grovt och rosta i torr stekpanna tills de får lite färg. Blanda ner timjan och honung. Fördela över laxen. Krydda med salt, peppar och lite chiliflakes.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen och skiva tunt. Hacka lök och vitlök. Finstrimla paprikan. Klyfta tomaterna.

    4. 4.

      Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek potatisskivorna till fin färg. Salta och peppra. Blanda varsamt ner lök, vitlök, paprika, tomat, oliver och rivet citronskal. Låt fräsa med i ca 5 minuter under omrörning.

    5. 5.

      Häll på vinet och buljongen, låt koka i 5–8 minuter. Salta och peppra. Blanda ner örterna. Låt svalna.

    6. 6.

      Lägg potatisblandningen i en lättsmord eldfast form och placera laxen ovanpå. Hit kan förberedas dagen innan.

    7. 7.

      När gästerna kommer: Ställ in formen i ugnen. Ugnsbaka i 25–30 minuter. Servera rätten rykande varm, gärna med en sallad och en bit gott bröd.

Är innehållet i detta recept olämpligt?