Filégryta

Filégryta

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
4 portioner
God gryta med lite tunnare sås.
Fler recept på:
Grytor, Brysselkål, Potatis, Svamp, Fläskfilé, Fläsk
Annons

Ingredienser

    1. 600 g fläskfilé
    2. 2 msk smör
    3. 1 gul lök
    4. 200 g champinjoner
    5. 2 msk smör
    6. 140 g tärnat bacon
    7. 300 g potatis
    8. 400 g sötpotatis
    9. 3 dl vispgrädde
    10. 4 dl vatten
    11. 3 msk kalvfond
    12. 200 g brysselkål
    13. 10 strimlade aprikoser
    14. salt, peppar
  1. Garnering

    1. kryddgrönt
    2. granatäppelkärnor

Gör så här

    1. 1.

      Putsa köttet och skiva det. Bryn runt om i smör i en stekpanna. Flytta över köttet i en stekgryta.

    2. 2.

      Skala och finhacka löken. Ansa och kvarta svampen. Fräs lök och svamp blankt och smidigt i smör. Lägg över i grytan.

    3. 3.

      Stek bacon och lägg över i grytan.

    4. 4.

      Skala och dela potatis och sötpotatis i bitar. Lägg i grytan tillsammans med grädde, vatten och fond.

    5. 5.

      Ansa brysselkålen. Halvera.

    6. 6.

      Låt allt koka upp, koka på svag värme i ca 15-20 minuter. När det återstår ca 5 minuter, vänd ner kålen och aprikoserna.

    7. 7.

      Potatisen ska vara klar, känn med sticka. Salta och peppra.

    8. 8.

      Garnera och servera med kokt potatis eller klyftpotatis.

Är innehållet i detta recept olämpligt?