Fikonmuffins med färskost

Fikonmuffins med färskost

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
40 min
16 stycken
Färskostglaserade muffins fyllda med konjaksdoftande fikon.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 250 g torkade fikon
    2. 3–4 msk konjak
    3. 2 dl socker
    4. 4 dl vetemjöl
    5. 2 tsk bakpulver
    6. 1 tsk vaniljsocker
    7. 50 g smör
    8. 2 st ägg
    9. 3 dl gräddfil
  1. Glasyr & garnering

    1. 125 g färskost av philadelphiatyp
    2. 2 msk florsocker
    3. 1 msk pressad citronsaft
    4. 2 st färska fikon
    5. ev citronmeliss

Gör så här

    1. 1.

      Ta bort skaften och skär de torkade fikonen i mindre bitar. Lägg dem i en skål och häll på konjak. Låt dra i någon timme eller över natten. Rör om då och då.

    2. 2.

      Blanda alla torra ingredienser till smeten. Smält smör. Rör ner ägg, smör och gräddfil. Vänd ner fikon och ev konjak.

    3. 3.

      Fördela smeten i större muffinsformar som rymmer ca 1 dl. Ställ dem gärna i en muffinsplåt så håller de formen bättre. Grädda i 200° i ca 18 min. Låt svalna.

    4. 4.

      Blanda samman glasyren. Spritsa eller bred den på muffinsen. Garnera med tunt klyftade fikon och ev citronmeliss.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?