Fikonkaka

Fikonkaka

Av: / Foto: Tia Borgsmidt, Ove Lindfors
120 min
8 bitar
En perfekt juldessert! Fikonkaka!
Fler recept på:
Tårta , Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 10 torkade fikon
    2. 1 dl madeira, portvin eller konjak
    3. 150 g rumsvarmt smör
    4. 21 dl råsocker
    5. 3 ägg
    6. 3 dl vetemjöl
    7. 1 tsk bakpulver
    8. 1 tsk kanel
    9. rivet skal av 1 apelsin
  1. Glasyr

    1. 100 g rumsvarm philadelphiaost
    2. 50 g rumsvarmt smör
    3. 11 dl siktat forsocker
    4. 1 tsk vaniljsocker
    5. rivet skal av 1 apelsin
  2. Till garnering

    1. fikon, färska och torkade
    2. apelsinklyftor

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Finhacka fikonen och lägg dem i en skål. Hetta upp vinet och häll det över. Låt dra någon timme.

    2. 2.

      Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och kanel. Vänd ner apelsinskal och fikon.

    3. 3.

      Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam. Ställ in i nedre delen av 175° varm ugn och grädda i 45–50 min. Pröva med sticka. Ta ut och låt kallna.

    4. 4.

      Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred den över den kalla kakan. Garnera.

Fler recept på:
Tårta , Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?