Fetaostlax med rosmarinpotatis och apelsinsås

Fetaostlax med rosmarinpotatis och apelsinsås

Av: / Foto: Kent Jardhammar
30 min
8 portioner
Fetaostlax med rosmarinpotatis - enkelt att ugnsbaka på en plåt!
Fler recept på:
Budgetmat, Potatis, Fisk, Fetaost
Annons

Ingredienser

  1. Fetaostlax

    1. 1 kg laxfilé, hel sida
    2. 1 tsk salt
    3. 2 krm peppar
    4. 300 g fetaost
    5. 1 st ägg
    6. 1 st äggula
    7. 4 st apelsinskivor
    8. 1 st färsk rosmarinkvist i bitar
  2. Rosmarinpotatis

    1. 2 kg potatis "Smått och gott" i påse
    2. 2 msk olja
    3. 1 tsk flingsalt
    4. 2 krm grovmald svartpeppar
    5. 2 kvistar färsk rosmarin
  3. Apelsinsås

    1. 5 dl vatten
    2. 1 dl rödvin eller portvin
    3. 1 dl pressad apelsinsaft
    4. 1 msk soja
    5. 1 dl fiskfond
    6. 2 msk majsstärkelse, ej snabbredning
    7. salt, peppar

Gör så här

    1. 1.

      Lägg fisken på en plåt med skinnsidan ner. Salta och peppra.

    2. 2.

      Blanda ost och ägg, bred detta över laxen.

    3. 3.

      Skiva apelsinen, lägg skivorna ovanpå. Strö över rosmarinkvistar, sätt in i ugnen i 225° ca 20–25 minuter tills fisken är genomstekt, den ska vara ca 70 grader i mitten.

    4. 4.

      Rosmarinpotatis: Häll ut potatisen på en ugnsplåt. Dela ev stora potatisar. Droppa över olja, strö över salt, peppar och hackad rosmarin. Sätt in i ugnen i 225° och stek ca 45 minuter.

    5. 5.

      Apelsinsås: Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull, koka upp under omrörning. Sjud såsen 1 minut. Smaka av med salt och peppar.

    6. 6.

      Servera fisken med rosmarinpotatis, fräst rödlök, bladspenat och apelsinsås.

Fler recept på:
Budgetmat, Potatis, Fisk, Fetaost
Är innehållet i detta recept olämpligt?