Festliga chokladkakor

Festliga chokladkakor

Av: / Foto: Pontus Ferneman
40 min
35 st
Njut som vardagslyx eller bjud som dessert.
Fler recept på:
Brownies, Alla Hjärtans Dag, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 300 g smör
    3. 4 dl strösocker
    4. 4 st ägg
    5. 1½ dl kakao
    6. 2½ dl vetemjöl
    7. 4 tsk vaniljsocker
    8. 1 tsk bakpulver
    9. ½ tsk salt
  1. Topping

    1. 200 g mörk choklad
    2. 2½ dl vispgrädde
    3. 3½ dl strösocker
    4. 3 msk sirap
    5. 125 g mjukt smör

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner socker och ägg. Blanda resten av de torra ingredienserna och sikta ner dem i kastrullen, rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en långpanna, 30x40 cm, med bakpapper. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, kakan ska fortfarande vara lite kladdig unuti.

    2. 2.

      Topping: Hacka chokladen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills chokladen har smält och blandningen blivit trögflytande, ca 15 min. Låt svalna lite. Tillsätt smöret i klickar och vispa till en slät, blank kräm. Bred toppingen över kakan. Låt stå kallt tills toppingen har stelnat. Servera ev med lite vispad grädde och hallon.

Fler recept på:
Brownies, Alla Hjärtans Dag, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?